06-38043915 jale.simsek@kpnmail.nl

Brainq

Het endorfinesysteem beheerst de gezondheid

De meeste mensen associëren endorfine met geluk, sporten (runners high), verliefdheid of het eten van chocolade. Maar het endorfinesysteem is zoveel meer. Het bestuurt ons zelf herstellend vermogen. Het stuurt de genen, neurotransmitters, hormonen en het immuunsysteem aan. Het geneest het lichaam van stress, ziekten en andere vormen van belasting.

Een klein aantal andere functies:

 • Het vermindert allergische reacties
 • Stuurt het dopaminesysteem aan (Bij ADHD zie je een tekort aan dopamine)
 • Zorgt voor de beheersing van stress
 • Zorgt voor vitaliteit en energie

Het is van het grootste belang om een goed werkend endorfinesysteem te hebben.

Signalen dat het endorfinesysteem uit balans is

Als de werking van het endorfinesysteem af neemt, neemt de stress in het lichaam en de psyche toe. Mogelijke klachten die na verloop van tijd kunnen ontstaan zijn dan:

 • Vermoeidheid en burn-out
 • Overmatige stress
 • Allergieën en astma
 • Allerlei immuun aandoeningen
 • AD(H)D
 • En een groot scala aan andere klachten

Hoe werkt het endorfinesysteem

Onze lichaamscellen beschikken over drie verschillende types endorfinereceptoren met elk hun eigen functies. Een receptor is een soort slotje op een cel die alleen die stoffen opneemt die beschikken over de juiste sleutel. Vrije endorfinen (=lichaamseigen opiaat) binden zich aan de endorfinereceptoren en gezamenlijk hebben ze de taak om te zorgen voor het lichamelijk en geestelijk evenwicht; voor onze gezondheid.

Waardoor neemt de werking van het endorfinesysteem af

Nu bestaan er ook lichaamsvreemde opiaten die plaats kunnen nemen op de endorfinereceptoren. Morfine is zo’n voorbeeld. Langdurige behandeling met morfine zorgt voor een verminderde werking van het endorfinesysteem. Al binnen een paar weken na gebruik van morfine ontwikkelen zich ADD-symptomen zoals concentratieproblemen, hoge stressgevoeligheid, wisselende stemmingen en motivatieproblemen. Dit komt omdat door de verminderde werking van endorfine, de werking van dopamine (zorgt voor concentratie) en cortisol (wordt vrijgegeven bij stress) ook afneemt.

Andere lichaamsvreemde endorfinen zijn exorfinen uit voeding. Exorfinen zijn morfine-achtige deeltjes uit gluten, zuivel, soja en spinazie.

Het door veredelen van onze tarwe heeft ervoor gezorgd dat het percentage exorfinen ontzettend is verhoogd ten opzichte van 100 jaar geleden. Hetzelfde heeft zich met de melk voorgedaan; de vroegere rassen, zoals de Friesbonte koe of de Jersey, had een veel kleinere hoeveelheid exorfinen in de melk dan de tegenwoordige rassen (Frisian Holsteiners).

Het DPP-IV enzym

Exorfinen worden afgebroken door het DPP-IV enzym. Maar door de grote overmaat aan exorfinen in onze huidige voeding neemt de hoeveelheid DPP-IV enzym af. De exorfinen worden onvoldoende geneutraliseerd en hechten zich op de endorfinereceptoren, waardoor de werking van het endorfinesysteem wordt verstoord.

Naast de afbraak van exorfinen heeft het DPP-IV enzym nog vele andere functies. O.a. het verminderen van histamine, remmen van intoleranties en astma, het remt de kankergroei, voorkomt middenoorontsteking en rijping van stamcellen en witte bloedcellen.

Meer redenen voor afnemende werking van het endorfinesysteem

De werking van het endorfinesysteem neemt af door een overmaat aan exorfinen, suiker, smaakversterkers (glutamaten zoals E621), geneesmiddelen, teveel aan stress en trauma’s. Door de afnemende werking neemt de stress in het lichaam en in de psyche toe. Dit leidt tot een grote diversiteit aan ziektebeelden van lichaam en geest.

Daarnaast is het zo dat de ouders tijdens de conceptie hun ‘stand van zaken’ qua endorfinesysteem meegeven aan het kind. Dus één of beide ouders met een niet optimaal werkend endorfinesysteem geeft dit door aan het kind. Zo wordt het kind al geboren met een niet optimaal werkend endorfinesysteem.

Kortom: onze huidige manier van leven, de stress en de overgang van natuurlijk voedsel naar geïndustrialiseerd voedsel, heeft een grote impact op het endorfinesysteem en daardoor op onze lichamelijke- en geestelijke gesteldheid.

Herstel van het endorfinesysteem

 • (Indien mogelijk) via urine-onderzoek de mate van exorfinebelasting en de bron van deze belasting opsporen
 • Aanvullend onderzoek
 • Aanpassen van de voeding
 • Gebruik maken van supplementen om de exorfinebelasting op te ruimen en de endorfinewerking te optimaliseren

Meer inhoudelijk informatie over epigenetica gewenst? Maak gerust een afspraak.

Bestellen van supplementen

Mensen die gebruik maken van de supplementen van Exendo kunnen deze ook zelf bestellen op de website van Exendo.

Wat is epigenetica?

Epigenetica is de wetenschap dat genen aan- en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en leefstijl. Je systeem in het lichaam worden geprogrammeerd voor de manier waarop het lichaam/DNA zal reageren in de toekomst.

 BrainQ® is het opleidingsinstituut van Exendo® Epigenomics. Zorgverleners met een BrainQ® certificaat zijn opgeleid in de epigenetica en zijn gespecialiseerd in het werken met produkten van Exendo® Epigenomics.

Maak een afspraak